Academisch Historisch Museum

Voor de universitaire collectie van het Academisch Historisch Museum is geen passender plek te bedenken dan het Academiegebouw, het oudste onderkomen van de Universiteit Leiden. Dit gebouw huisvest sinds 1575 de Universiteit Leiden. In een museaal lint zijn de objecten verweven met de geschiedenis van de verschillende ruimtes. Zo is de toga van Cleveringa met een fragment uit de verzetsrede van 1940 en de Leidse zegetocht van Churchill op film te zien in de togakamer. Bij het schilderij van de stichter Willem van Oranje in de Senaatskamer is in het karpet een zin te lezen uit de brief waar hij het voorstel deed voor de oprichting van de Leidse universiteit als ‘bewaernisse der gantscher landen’. Het paarse tapijt is vormgegeven door de bekende typograaf Gerard Unger in de Leidse letter.

Nieuwsgierig naar de vaste collectie van het Academisch Historisch Museum? Meldt u online aan voor een rondleiding op www.AHM.leidenuniv.nl/rondleiding

 

 

Adres:

Academisch Historisch Museum

Academiegebouw

Universiteit Leiden

Rapenburg 73

2311 GJ Leiden

telefoon:

071 5271210 (portiersloge) of 071- 5275749

E-mail: academiegebouw@ics.leidenuniv.nl  

 

Openingstijden

Opening dagelijks tijdens kantooruren, alleen op afspraak met rondleiding (deze rondleidingen zijn alleen tijdens kantooruren mogelijk)

Gesloten op  zaterdag, zondag en nationale feestdagen. Verder gesloten op Goede Vrijdag, Bevrijdingsdag, 3 oktober (Leidens Ontzet) en nog een aantal verplichte sluitingsdagen. Belt u vooraf met 071 5271210 voor meer informatie over de openingstijden.

praktische informatie

Het gebouw is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.

Bereikbaarheid: Vanaf station Leiden Centraal 15 minuten lopen. Per bus uitstappen bij halte Breestraat of Kort Rapenburg.